(You can find the English translation in the next post)

En ple procés cap a la independència, ahir a Cabrera de mar no em van permetre votar a les eleccions municipals. El registre de cens per les eleccions es va tancar fa sis mesos i jo estic empadronada des de fa 4 mesos. Tanmateix, tant en el moment de fer el padró com en les posteriors consultes telefòniques 3 i 4 setmanes abans de les eleccions, sempre em van confirmar que podria votar amb el DNI i el document del padró. Que la targeta que t’envien a casa és purament informativa i que no hi hauria cap problema per votar en qualsevol cas.
La setmana passada, tot fent una altra gestió a l’ajuntament, vaig voler reconfirmar-ho i només aleshores em van dir que no podria votar i ja era massa tard per intentar votar per correu. Vaig consultar la llei electoral espanyola i vaig comprovar que el cap de la mesa, en cas de dubte d’admetre un vot, tenia l’obligació a acceptar-lo si la persona aporta un document on es mencioni el seu registre al cens, número i secció. Però els representants de l’ajuntament de Cabrera de mar no van voler comprovar aquesta informació. Abans de marxar vaig demanar fer un full de queixa a la recepció de l’ajuntament

Arriba el matí d’ahir, 24 de maig, dia de les eleccions. Vaig anar a taula a votar amb familiars propers, i com que jo no constava a la llista, les persones de la mesa electoral ens van dir que anés a l’ajuntament que allí podria votar. Hi vaig anar però no em van deixar votar: m’estaven esperant amb el full de reclamació al cens electoral. Vaig esmentar que la llei electoral diu que el cap de taula havia d’acceptar el meu vot, i en cas de dubte, per què decidís la junta electoral. Vaig demanar que es consultés amb el secretari general quan l’administrativa de l’ajuntament va portar el full de reclamació per signatura del secretari. Però aquest senyor no es va dignar a sortir del seu despatx, malgrat que l’edifici estava desert per ser diumenge, i l’administrativa va tornar sense cap resposta i sense la voluntat de comprovar aquesta informació que podia habilitar el meu vot.

Tot sortint de l’ajuntament vaig tornar al col·legi electoral, on hi havia els representants i caps de llista dels principals partits, inclosos ERC i CIU, amb l’actual alcalde el Sr. Jordi Mir i Boix, qui, davant de tothom, va coaccionar al cap de la mesa electoral per què no admetés el meu vot. Deia que s’impugnaria tota la votació de la mesa si admetien el meu vot. Algú li va recordar que el procediment correcte en aquestes situacions excepcionals era que el cap de la mesa admetés el meu vot i l’enviés per separat, amb altres vots de circumstàncies similars i fora de llista, a la junta electoral regional. Però l’atemorit cap de taula, quan va sentir que l’alcalde li deia literalment et fotràs en un bon merder si la deixes votar… va tirar-se enrere. Jo però no vaig decaure i li vaig demanar que comprovés la llei electoral. L’alcalde va tornar a intervenir i es va comprometre que vingués el secretari general des de l’ajuntament, llei amb mà, per solucionar el problema i així el cap de la mesa no faltés al seu lloc per fer cap consulta. Es van apuntar les meves dades, però no em van trucar.

5 hores més tard, vaig tornar al col·legi electoral, per demanar si havien comprovat la llei i em permetien dipositar el meu vot. Però el secretari general no hi havia aparegut, ningú havia fet res. Vaig trucar amb el cap de taula a l’ajuntament de Cabrera, per intentar parlar amb ell per telèfon. I només vaig aconseguir que l’administrativa em digués: No pots votar, si vols alguna cosa més, torna a l’ajuntament. En cap moment cap membre de la mesa electoral es va mostrar disposat a aconseguir comprovar si es podia o no fer aquesta gestió, tot insistint que ells no tenien cap obligació de conèixer la llei electoral. La representant de l’ajuntament present a la tarda i l’administrativa al telèfon es van negar a comprovar-ho ni tampoc van tenir una actitud per ajudar-me en cap cas a fer possible que jo exercís el meu dret a vot, tot i que la llei espanyola cito literalment l’article 85 diu:

  1. El derecho a votar se acredita por la inscripción en los ejemplares certificados de las listas del censo o por certificación censal específica y, en ambos casos, por la identificación del elector, que se realiza mediante Documento Nacional de Identidad, pasaporte, o permiso de conducir en que aparezca la fotografía del titular o, además, tratándose de extranjeros, con la tarjeta de residencia..
  1. Cuando la Mesa, a pesar de la exhibición de alguno de los documentos previstos en el apartado 1, tenga duda, por sí o a consecuencia de la reclamación que en el acto haga públicamente un interventor, apoderado u otro elector, sobre la identidad del individuo que se presenta a votar, la Mesa, a la vista de los documentos acreditativos y del testimonio que puedan presentar los electores presentes, decide por mayoría.

Totes aquestes persones en representació de l’ajuntament o bé membres de la mesa electoral tenen l’obligació, com tots els ciutadans de l’estat espanyol a conèixer la llei electoral. De fet, els representants de la junta i les meses electorals locals compostes per dos vocals i un cap de la mesa, han de conèixer-la per poder fer-la complir. Es diu a la secció 2 article 139, que és un delicte negar-se a atendre una reclamació o admetre el vot d’un votant que pugui identificar la seva identitat i aporti un document on consti el número de subscripció al cens, la secció i la taula, com hi consta al full de padró signat per l’ajuntament des del 2 de febrer que vaig presentar junt amb el meu DNI.
També és delicte impedir o endarrerir qualsevol reclamació, coaccionar als membres de la mesa electoral, falsejar sobre la mateixa llei o fins i tot no deixar plena constància per part dels membres a la mesa de qualsevol reclamació efectuada durant el curs del seu ofici.

Avui escric aquest article després de perdre la batalla perquè vaig tornar a casa amb la papereta a la mà. Amb tot plegat, després de residir a l’estranger durant quasi 6 anys torno a Catalunya per què m’anul·lin el dret a vot per mala gestió, temes administratius, ignorància i interessos personals. I encara no sé si podré votar per les eleccions el 27 de setembre. Això no és democràcia. Un principi fonamental de la democràcia és que els ciutadans puguin escollir els seus representants exercint el seu dret a vot. I ahir, jo, ciutadana de Cabrera de mar, no vaig poder exercir el meu dret. Un dels pocs que pensava que encara tenia vivint a l’Europa del s. XXI. M’entristeix i m’indigna al mateix temps. Penso en totes aquelles persones que mai van a votar, que pensen que no serveix per res, mentre que a d’altres, com jo, ens han negat aquest dret essencial en un país democràtic. Vull denunciar aquí aquests fets i us demano el vostre suport per evitar que em torni passar a mi o d’altres, per què les persones que ahir es van equivocar o van cometre un delicte de falsedat en interès propi, prenguin consciència que han fet malament per què han impedit que una ciutadana com jo pogués exercir el dret a votar per escollir precisament els representants de l’ajuntament.

Si teniu dubtes, podeu consultar en aquest link la llei orgnànica del règim electoral vigent aquí!